Project Description

Na 25 jaar en enkele extreem warme zomers op rij was er van deze achtertuin weinig meer over dan een verdorde wildernis. ‘De hoogste tijd voor een ingrijpende renovatie, inclusief terras en overkapping’, oordeelden de bewoners van dit perceel aan de rand van de Eindhovense woonwijk Blixembosch.
Het vergeelde en goeddeels kale gazon werd vervangen, bijna alle bomen en struiken gingen de versnipperaar in en ook een brede, bijna twee meter hoge taxushaag sneuvelde. Die laatste had het zicht op een groot deel van de tuin jarenlang ontnomen. “Nu die weg is, lijkt onze tuin wel drie keer zo breed’, juichten onze opdrachtgevers nadat hun project in het voorjaar van 2019 was voltooid.
De metamorfose maakte dit perceel binnen minder dan twee maanden totaal onherkenbaar. Er kwam een nieuw gazon, een vijver omzoomd met maaskeien, wit grind, lage en gevarieerde beplanting en een rustgevend kabbelende borrelsteen. Leibomen ontnemen nu het zicht van en op buren. In de zomer zijn ze uitbundig groen en in het najaar oogverblindend rood. Nabij het woongedeelte werd een nieuw terras van granietsteen aangelegd en veel oude terrasstenen werden hergebruikt.
Het op instorten staande tuinhuisje werd vervangen en de bewoners gaven het nieuwe, uit Douglashout opgetrokken exemplaar een ‘Skandinavische’ uitstraling.
Van de oude tuin overleefden alleen een beuk, wat bolcatalpa’s en een levensgrote catalpa de ingreep. “Een heerlijke plek”, zeggen de bewoners van onder hun overkapping. Die werd gemaakt door Timmeratelier Bert Stevens uit Soerendonk.
In het voorjaar van 2020 krijgt ook de voortuin een nieuw gezicht. Het ontwerp ervoor is goedgekeurd en ligt klaar. “We kunnen bijna niet wachten op de nieuwe lente”, zeggen onze opdrachtgevers.

BeforeAfter